In gesprek met afdeling Research& Development
Vertegenwoordigd door Jeroen Schaafsma

Afgelopen periode is er veel discussie geweest rondom glitters. De glitters lagen onder vuur vanwege milieueisen. Onlangs heeft Amigo Plant bekend gemaakt een duurzame vorm van glitters als standaard te gebruiken, die minder impact hebben op het milieu en voldoen aan alle wet- en regelgeving. Hierover heeft een gesprek plaats gevonden met Jeroen Schaafsma van Amigo Plant.

Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Jeroen Schaafsma en binnen Amigo Plant ben ik Hoofd Technische Dienst en daarnaast verantwoordelijk voor Research en Development.

Hoe ben je met het verven en glitteren van planten in aanraking gekomen?
In 2008 is intern het idee ontstaan om onze planten te gaan verven. Er was een suggestie om een Glow in the Dark plant te maken en met mijn technische functie werd ik gevraagd om mee te denken over de spuittechniek. Toen we eenmaal in gesprek waren, kwam eigenlijk naar voren dat ik mijn technische kennis ook in kon zetten door in gesprek te gaan met verfleveranciers. Zo is het balletje gaan rollen en ben ik me bezig gaan houden met alles rondom het verven van planten, dus van de verfbestandsdelen tot aan de afzuiging.

Wat heeft je er toe gebracht om onderzoek te doen naar specifiek duurzame glitters?
Omdat ik me bezig houdt met het totaal pakket wat betreft het verven van onze planten, verdiep ik me in de wet- en regelgeving die speelt. Net als bijna alle milieu regels veranderen deze snel en worden er steeds strenge eisen gesteld. Dit heeft ons een tijdje geleden al in beweging gebracht met de gedachte voor een duurzame toekomst. Zo zijn we onderzoek gaan doen naar hoe duurzaam onze glitters zijn en hoe we dit nog beter zouden kunnen doen. Ondertussen verandert de wetgeving razendsnel dus gelukkig zijn we tijdig begonnen.

Kun je uitleggen wat ‘duurzame’ glitters eigenlijk zijn en wat er belangrijk aan is voor het milieu?
Als we spreken over duurzame glitter dan gaat het vooral over de afbreekbaarheid van de glitter als deze in het milieu terecht komt en met name de snelheid hiervan. Dit heeft voor onszelf ook invloed op bijvoorbeeld onze voorraad. Je wilt natuurlijk niet dat glitters zich in onze voorraad al afbreken. Zo zoek je naar een middenweg waarin de glitters snel afbreekbaar zijn als je ze in de groenbak gooit, maar dit proces niet al start bij ons in de voorraad.

Wat hoop je te bereiken de komende jaren?
Uiteindelijk blijf ik kijken naar nog duurzamere alternatieven, maar met maximale uitstraling. Deze combinatie is uitdagend omdat je niet wilt dat verduurzaming ten koste gaat van de uitstraling, maar dit vaak wel is wat je in de praktijk ziet gebeuren.

Hoe ziet de toekomst voor duurzame decoratie in de tuinbouw eruit?
We merken dat de consument ook kritischer wordt. Vooral de Engelse consument is bezig met duurzaamheid, en ik verwacht dat de ontwikkeling in een sneltrein tempo door blijft gaan. Denk bijvoorbeeld aan de lijm die gebruikt wordt. Ook in die kleine dingen moet je constant verbetering blijven zoeken.

Heb je een favoriet moment of anekdote uit je carrière die je wilt delen?
Vanuit mijn achtergrond had ik geen specifieke kennis over verf, maar door te proberen leer je steeds meer bij. Mijn motto is daardoor “proberen is weten” geworden. Weet je het niet, probeer het dan. Dan weet je het.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan onze lezers?
Allemaal glitters kopen natuurlijk 😉